Foder

Rovdjuren i våra hem

Samojeden är en tamhund som tillhör familjen "hunddjur". Dessa är rovdjur och livnär sig i vilt tillstånd på att jaga och döda vilt. Både större och mindre byten kan gå ner. Därför bör man ta i beaktning vilken typ av föda hunden är skapad till att klara.

Vi kan inte, via avel, anpassa och ändra på hela hundens matsmältningssystem. Hunden är fortfarande anpassad till rå föda i form av kött och andra animaliska produkter. Produkter så som spannmål, ris, majs eller potatis kan inte hunden prossesera och kan istället ta direkt skada av.

Därför bör man ge hunden en så bra mat som möjligt, tyvärr är inte detta möjligt om man vill välja torrfoder. Det finns de dyrare foder som marknadsförs stark att vara bättre. Dock kan man ge en del kritik på att det fortfarande är torrfoder.

Samojeden är en hundras som är aktiv och anpassad för att kunna arbeta hårt. Det innebär att de ofta behöver mat med mer fett och protein. Ger man hunden färskfoder kan man välja en med fisk eller tillsätta fisk eller kyckling till färskfoder eller BARF. Till vissa foder kan man även behöva tillsätta rött kött (så som nötkött). Ger man hunden en varierad kost mår hunden som bäst! 

Välj alltid mat utefter åldern på hunden. Valpar har större behov av vissa typer av ämnen och protein än vuxna hundar. Mata även hunden utefter aktivitetsbehov och håll koll på hullet så att hunden inte blir överviktig.

Ben och tuggbart

Oavsett vilken kost man väljer så behöver hunden få tillgång till att äta och tugga på ben. Med ben menar vi ben från djur och inte tuggrullar, även om man även kan ge det till hunden.

Från ben får hunden i sig kalk som är viktigt för skelettet och när hunden tuggar på det hjälper det att hålla tänderna i gott skick.

tillskott

Det finns en ofantlig markad med tillskott för hunden som tillverkarna försöker sälja till hundägare. Man kan direkt undra om det egentligen finns behov av dessa tillskott. Svaret är både ja och nej.

Mycket beror på vad man ger hunden för mat, hur gammal hunden är och hur aktiv man är med dom. En äldre hund har behov av bland annat glucosamin då det är ett naturligt ämne (som även finns i kött) som smörjer lederna och hjälper till vid atros osv. Även aktiva hundar mår bra av glucosamin i förebyggande syfte.

Hundar har även behov av olika typer av vitaminer och kan få brist på dem om maten inte tillgodoser dess behov och då kan man behöva ge tillskott (eller byta mat).

Däremot ska man inte ge hundar massor av olika tillskott i onödan då det helt enkelt kan både vara farligt för hälsan och av vissa ämnen betalar man helt enkelt för lite dyrare kiss.

Ett bra exempel på anpassad föda. Även fodret vi använder till våra hundar.
Man kan välja storlek på korv beroende på hur många hundar man har. Större korvar är billigare.